La increïble transformació del Museu d’Arqueologia de Catalunya

“Hi ha 3mm de pols en les vitrines, no t’ho creuràs” deia un amic abans d’una visita al Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), seu de Barcelona, a l’octubre del 2008. És evident que no em podia imaginar un museu, situat a Barcelona i amb un cert prestigi, en un tal estat. El que vaig veure, però, superava tot el meu imaginari possible: vitrines desendreçades, pols, una galleda d’aigua per recollir goteres, taques d’humitat a les parets, una museografia totalment antiquada, etc.

Dos anys després, i no havia tornat al museu per raons òbvies, a l’octubre del 2010, doncs, m’arriba una invitació per a la inauguració de noves sales del MAC. Quina bona sorpresa. No m’ho volia perdre per res. I el resultat? Mireu. Les fotos diuen més que mil paraules.

1. Abans: No és fotoshop… Hi havia 3mm de pols dins les vitrines.

I ara: Tot net!

 

2. Abans: Vitrines mal endreçades i més aviat poc informatives.

I ara: Ordre, textos, dibuixos.

 

3. Abans: Passadissos avorrits…

I ara? Un show multimèdia!

 

4. Abans: Vitrines prehistòriques

I ara: No és perfecte, però molt millor.

Aquí el que és increïble és el fet que finalment, després de tants anys de deixadesa s’hagi fet alguna cosa. No és perfecte ni molt menys. Bàsicament s’han pintat les parets, s’han afegit alguns nous recursos museogràfics i s’ha treballat amb la il·luminació. La web també s’ha renovat i té una entrada de MAC 2.0, tot i que hi falten moltes eines.

Tots sabem que la difusió de l’arqueologia és difícil. Esperem que el “revamp” d’aquestes sales serveixi per alguna cosa.

www.mac.cat